Creatief aan de slag met houten speelgoed

Heeft jouw kind ook zo veel speelgoed in huis? En vraag je je ook wel eens af met hoeveel procent daarvan nu ook echt gespeeld wordt? Steeds meer ouders kiezen voor een wat duurzamere manier van met speelgoed omgaan, en halen houten speelgoed in huis. Dit is veelzijdig en kan vaak vele jaren mee.

Zoek het zelf maar uit

Een kind is, kijkend naar de ontwikkeling, het meest gebaat bij speelgoed waar het de eigen fantasie in kwijt kan. Een stuk speelgoed dat maar op één manier gebruikt kan worden, dat zal niet lang interessant blijven. Keer op keer hetzelfde spelen, daar zitten de meeste kinderen niet op te wachten. En logisch ook: spelen is voor hen een manier om zich te ontwikkelen. Om opgedane vaardigheden in de praktijk te brengen, om problemen op te lossen en om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Dat gaat het best met speelgoed dat hen daartoe ook de ruimte biedt.

Voor veel makers van houten speelgoed is dit hun uitgangspunt tijdens de ontwikkeling. Waar ‘commercieel’ speelgoed vooral gericht is op de ‘wow’-factor, een kind ziet het speelgoed en wil het hebben, nu meteen, is speelgoed gemaakt van hout wat minder schreeuwerig. Het ziet er soms wat saaier uit, maar gaat naarmate een kind er meer mee speelt steeds meer gewaardeerd worden. Juist omdat veel speelgoed van hout geen vaste spelvorm, geen vast doel heeft, kunnen kinderen er uiteindelijk veel meer mee. Laat ze hun eigen spel er maar mee bedenken, de uitkomsten zullen je verbazen.

Alle kleuren van de regenboog

Heel populair is de houten regenboog. Allereerst doordat hij opvalt, met zijn mooie kleuren. Maar daarnaast kan er ook echt ontzettend veel mee. Alle kleuren van de regenboog zijn een losse boog, waar mee gespeeld kan worden. De bogen passen in elkaar, en zijn er dus in verschillende maten. Alleen al het uit elkaar en daarna weer in elkaar zetten van de boog kan voor jonge kinderen een hele uitdaging zijn. Maar wist je dat je met de bogen ook kunt bouwen?


Zet ze maar eens andersom, dus van groot naar klein, tegen een muur: wat een mooie toren! Of maak er eens een ballenbaan van, of probeer met de vormen poppetjes of dieren te maken. Heeft je kind een autobaan of een treinset? Dan kunnen de bogen ook prima dienen als bruggen. Juist doordat er zoveel mee kan, en voor zoveel verschillende leeftijden, is de regenboog een stuk speelgoed dat vrijwel de gehele jeugd van je kind mee kan gaan.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *